Celozrnné lívance s jablkem
PŘÍPRAVA: 10 minutVAŘENÍ: 15 minutPOČET PORCÍ: 4 - 6
SUROVINY:
na lívance:
2 hrnky celozrnné pšeničné mouky (240 g)
5 PL hnědého třtinového cukru
2 ČL prášku do pečiva
½ ČL jedlé sody
1 ČL soli
2 ČL mleté skořice
1/2 ČL mletého nového koření
2 hrnky plus 4 PL podmáslí (530 ml)
2 PL oleje
2 vejce
2 ČL vanilkového extraktu
2 hrnky na kostičky nakrájeného oloupaného jablka (cca 2 velká jablka)
na skořicový sirup
1/2 hrnku krupicového cukru (110 g)
1/2 hrnku hnědého třtinového cukru (100 g)
2 PL hladké mouky
1/2 ČL mleté skořice
1 ČL vanilkového extraktu
1 hrnek vody (240 ml)
POSTUP:
lívance:
sirup:
- Ve středně velké míse smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu, sůl, skořici a nové koření. Odložíme.
- Ve druhé míse rozšleháme podmáslí, olej, vejce a vanilku.
- Přidáme suché suroviny a opatrně smícháme.
- Lehce vmícháme nadrobno nakrájené jablko.
- Lívance smažíme dozlatova na teflonové pánvi na malém množství oleje z jedné, a pak z druhé strany.
- Podáváme s máslem a skořicovým sirupem, nebo podle chuti.
- Zatímco smažíme lívance, připravíme si sirup.
- V malém kastrolu smícháme všechny suché suroviny a přidáme vodu. Řádné rozmícháme metlou.
- Přivedeme k varu, snížíme teplotu a za stálého míchání vaříme, dokud směs nezhoustne, cca. 10 minut.
- Sundáme z plotny a vmícháme vanilkový extrakt.
- Před každým podáváním necháme v mikrovlnné troubě lehce ohřát (30 - 60 s).