Pizza s pestem a artičoky

PŘÍPRAVA: 10 minutVAŘENÍ: 15 minut

SUROVINY:

1 porce těsta na pizzu
cca 4 až 5 PL (cca 80 g) zeleného pesta, nebo podle chuti
200 g strouhané mozzarelly (ne v nálevu!), příp. sýru na pizzu
cca 200 g - 400 g artyčoků v nálevu (konzervě), nakrájené na menší kousky

POSTUP:

  1. Do trouby vložíme pizza kámen (pokud používáme) nebo plech - více v pizza: tipy a triky
  2. Troubu předehřejeme na 250°C a necháme minimálně 45 - 60 minut naplno hřát.
  3. Přibližně 30 - 45 minut před pečením vyválíme z těsta placku (kruh) s vyššími okraji, velikosti cca 30 - 35 cm. (Obvykle je těsto tak pružné, že ho jen roztahuji a neválím ho válečkem).
  4. Vyválené těsto přeneseme na druhý plech, který máme vyložený pečícím papírem. Protože se těsto při přenesení trochu zkroutí, opět ho upravíme a uděláme z něho kruh vel. 30 - 35 cm. Zkrátka tak, aby se nám líbil.
  5. Na těsto rozetřeme pesto (množství podle chuti - já dávám spíš méně, cca 4 - 5 PL, 80 g).
  6. Na pesto nasypeme nastrouhaný sýr a na sýr rozprostřeme artyčoky.
  7. Necháme cca 15 - 20, i 30 minut stát, dokud nebude trouba 45 - 60 minut rozpálená.
  8. Přendáme pizzu na papíře na rozpálený pizza kámen (nebo na rozpálený plech) - pozor, je neskutečně horký. Papír s pizzou nám po plechu krásně sklouzne a jen opatrně ho upravíme na pizza kamenu nebo horkém plechu. (Necháme u papíru okraje trochu větší, abychom za ně mohli tahat, až budeme pizzu na kamenu upravovat.)
  9. Pečeme cca 15 - 20 minut, průběžně kontrolujeme, abychom ji nepřipáli.
  10. Upečenou pizzu opatrně přendáme na studený plec, necháme 5 minut odstát a nakrájíme.