kuřecí

Plněné lilky s kuřecími paličkami.

Na 4 porce potřebujete: 2 lilky, 3 rajčata, 2 mrkve, 100 g parmezánu, sůl a pepř, 200 ml bílého jogurtu, grilovací koření, 4 kuřecí paličky, 100 ml zakysané smetany, svazek pažitky.

Rozpalte troubu na 180 stupňů Celsia, budete do ní postupně přidávat části večeře. Kuřecí paličky omyjte a v misce obalte v marinádě z jogurtu, koření, špetky soli a pepře. Přeneste je do pekáčku a nechte je v troubě minimálně 45 minut péct.

Pak přichází na řadu lilky. Omyjte je, podélně rozpulte, nasolte dužinu a dejte je do trouby na 20 minut vypotit. Poté je vyndejte, vnitřek vyřízněte a vydlabané lilky naplňte směsí z malých kostiček rajčat, mrkve a strouhaného parmezánu. Vraťte na 15 minut do trouby dopéct a podávejte! Nezapomeňte k paličkám a lilkům přidat dip ze zakysané smetany a sekané pažitky!

plněné brambory:
Uvaříme si libovolný počet brambor( samozřejmě v osolené vodě). Ale ne uplně do měka. Po vyndání z vody každou přepulíme a trochu vnitrku vydlabeme.
Náplň 1:
Smícháme nivu, lučinu, pažitku, jarní cubulku a trochu tymiánu soli a pepře.
Náplň 2: 
Smícháme nastruhaný eidam, pomazánkové máslo, chilly, sladkou papriku, pepř a sůl.
Naplníme brambory libovolnou náplní a zasypeme sýrem. Pečeme v předehřáté troube asi 10 minut na 200°C. 
Schválně neuvádím množství jednotlivých surovin každý su může udělat kolik porcí chce, všeho dávejte podle chuti.

MUSAKA
INGREDIENCE:
1 Kg očištěných lilků nakrájených podélně na plátky
3 a půl lžičky soli
150 ml olivového oleje
2 Kg vykostěné jehněčí kýty očištěné od tuku a nakrájené na kostičky
1 velká nasekaná cibule
450 g nasekaných masitých rajčat bez slupky a jader
3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
půl lžičky skořice
půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
150 ml červeného vína
50g strouhaného parmezánu
pepř

 

Bešamelové pěna:
600 ml mléka
1 bobkový list
6 kuliček černého pepře
1 snítka petržele
1 malá cibule nakrájená na čtvrtky
2 hřebíčky
60 g másla
60 g hladké mouky
2 vejce, žloutek a bílek zvlášť
30 g strouhaného parmezánu

POSTUP:
Lilky naskládáme do velkého cedníku, zasypeme třemi lžičkami soli a necháme půl hodiny odstát. 
Mezitím si ve velkém kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a na prudkém ohni v něm osmahneme jehněčí a nasekanou cibuli mírně do hněda. Přidáme rajčata, petrželku, koření, červené víno, zbytek soli, trochu pepře a uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme bez pokličky půl hodiny.

Odstáté plátky lilků opláchneme studenou vodou, necháme okapat, osušíme ubrouskem. V několika dávkách lilky opékáme na zbývajícím oleji do zlatova, pak je vyjmeme a položíme na ubrousek.

Vrstvy musaky složíme do velké zapékací mísy, nebo do pekáčku o obsahu čtyř litrů, ale o výšce jen 6 centimetrů. Což není až tak nutné, je to proto aby se dobře vyjímala ven. Dno nádoby pokryjeme čtvrtinou lilků, na něj navrstvíme třetinu masa a posypeme třetinou parmezánu. Všechny vrstvy ještě dvakrát zopakujeme, nahoře skončíme vrstvou lilku.

Předehřejeme troubu na 190 stupňů. NA bešamelovou pěnu smícháme v kastrolu mléko, bobkový list, kuličky pepře, petrželku, cibuli a hřebíček. To vše uvedeme do varu. Pak kastrol odstavíme, zakryjeme a odložíme stranou. Mezitím musaku pod pokličkou nebo folií ohříváme hodinu v troubě.

Mléko přecedíme, v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a na mírném ohni během minuty osmahneme. Postupně přimícháme mléko, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne. Pak snížíme teplotu a za častého míchání povaříme na mírném ohni tři minuty.

Odstavíme kastrol z plotny a do omáčky postupně vmícháme žloutky. V míse ušelháme z bílků tuhý sníh. Čtvrtinu bílků zašleháme do omáčky, pak opatrně přidáme i zbytek.

Musaku odkryjeme a zalijeme bešamelovou pěnou. Posypeme parmezánem a dáme ještě na půl hodiny do trouby. Pečeme dokud horní vrstva nenabude a nezbarví se do zlatova.

Musaku nakrájíme na adekvátní porce, ozdobíme (například snítkami petrželky) a podáváme s pečivem řeckého typu, nebo s teplým pita chlebem. Vhodná příloha je zeleninový salát.

Těstoviny s tuňákovými kuličkami
Na tuňákové koule potřebujete jen konzervu tuňáka, vajíčko a strouhanku. Vytvoříte kuličky a opečete na suchu. Přídáte rajčatovou omáčku a voalaaa 

kuřecí enchiladas
PŘÍPRAVA: 45 minutVAŘENÍ: 30 minutPOČET PORCÍ: 6-8
kuřecí enchiladas

SUROVINY:

1/2 kuřete
2 menší cibule
4 PL oleje
4 stroužky česneku, utřeného
1/4 ČL mletého chili
1 ČL cukru
3/4 ČL soli
3 ČL římského kmínu
1 konzerva krájených rajčat (400 g)
1 malá konzerva rajčatového protlaku (1/4 hrnku)
1/2 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
300 g sýra (chedar, eidam), nastrouhaného
pšeničné tortilly, 6 - 8ks (vel. 10"- 25 cm)
POSTUP:

Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti vyhodíme, a libové maso nakrájíme na malé kousky (roztrháme).
Na pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším studni osmažíme cibuli až zesklovatí a začne chytat světle hnědou barvu (15 - 20 minut).
Přidáme česnek a míchejte, asi 1 - 2 minuty, aby se česnek nespálil.
Přidáme cukr, římský kmín, chili, promícháme, a po 1 - 2 minutách sundáme z plotny.
Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr a protlak.
Nalijeme do mixéru a několikrát zapulzuje (5 - 8 krát), až je omáčka hladší.
Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou a do zbytku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra.
Zapékací mísu vymažeme 2 PL omáčky.
Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs a srolujeme. Vložíme do zapékací formy.
Jakmile máme všechny tortilly naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme cca 15 - 20 minut.
Po 15 - 20 minutách víko nebo alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem.
Na ozdobu na ně můžeme také nasypat nakrájenou zelenou cibulku.
Pečeme otevřené dalších 5 minut, dokud sýr nerozteče.

{ řecká } musaka
PŘÍPRAVA: 60 minutVAŘENÍ: 60 minutPOČET PORCÍ: 6
{ řecká } musaka

SUROVINY:

2 lilky (cca 500 g celkem)
1 ČL soli, na osolení lilků
5 PL oleje, na pomazání lilků
1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
2 PL oleje
500 g mletého hovězího masa
2 stroužky česneku, utřeného
1 ČL sušeného oregana
2 ČL sušené bazalky
1/4 ČL mleté skořice
1 ČL soli
1/4 ČL mletého černého pepře
1 konzerva krájených rajčat (400 g)
1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
2 PL másla (30 g)
2 PL hladké mouky
1 1/2 hrnku mléka (350 ml)
150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
cca 800 g syrových brambor, oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky
POSTUP:

Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici; zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.
Troubu předehřejeme na 180°C.
Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.
Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.
Po upečení je necháme vychladnout.
Dále si připravíme bešamel.
Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.
Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).
Předehřejeme troubu na 180°C.
Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
Pečeme 45 minut.
Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. (Můžeme i na 5 minut dát pod gril).

italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou
PŘÍPRAVA: 15 minutVAŘENÍ: 45 minut
celkem: 1 hodinu

POČET PORCÍ: 6-8
italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou

SUROVINY:

1 ½ PL olivového oleje
1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
Špetka cukru
5 hrnků (1,2 l) kuřecího vývaru
2 hrnky (480 ml) vody
3 kuřecí prsa
4 PL (56 g) másla
¾ ČL soli
2 stroužky česneku, lisovaného
2 hrnky (400 g) rýže Arborio
1 hrnek bílého vína (volitelné)
60 g strouhaného parmazánu
1 ČL čerstvě vymačkané citronové šťávy
2 PL nasekané čerstvé petrželky
2 PL nasekané čerstvé pažitky
mletý černý pepř - podle chuti
POSTUP:

Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a cukr a promícháme.
Za občasného míchání necháme smažit na středním stupni, dokud nezíská zlatavou barvu a není zkaramelizovaná.
Vyndáme na talíř a odložíme.
Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 2 hrnky (480 ml) vody, spolu s 1 PL olivového oleje, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není kuře hotové (cca 20 minut). Uvařené kuře vyndáme a odložíme stranou.
Do hlubokého hrnce dáme 2 ČL (26 g) másla a necháme rozpustit na mírném stupni. Přidáme česnek a vaříme cca 30 minut. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmažíme, dokud nebude průhledná, cca 3 minuty.
Přidáme víno a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně vstřebává, asi 2-3 minuty.
Postupně přidáme 1 hrnek vody a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně nevstřebá. Takto opakujeme se zbývajícími 4 hrnky.
Jakmile je rýže uvařená, přidáme ¾ hrnku (180 ml) horkého vývaru, ve kterém jsme uvařili kuře. Řádně promícháme a vaříme na mírném stupni, dokud nezíská rizoto krémovou konzistenci, asi 3 minuty.
Vmícháme parmazán.
Sundáme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát cca 5 minut.
Mezitím nakrájíme/natrháme kuřecí prsa na kousky.
Do rýže vmícháme kuře, cibuli, 2 PL (28 g) másla, citronovou šťávu, petrželku a pažitku.
Dochutíme solí a pepřem.
Pokud je rizoto moc suché, můžeme přidat další 3/4 hrnku (180 ml) kuřecího vývaru.

těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou
PŘÍPRAVA: 10 minutVAŘENÍ: 30 minutPOČET PORCÍ: 8
těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou

SUROVINY:

2 PL olivového oleje
2 PL (30 g) másla
1 střední cibule, nakrájená nadrobno
4 stroužky česneku, utřeného
2 konzervy krájených rajčat (á 400 g)
1 ČL soli (plus podle chuti)
1/2 ČL čerstvě mletého pepře
1/2 ČL cukru (nebo podle chuti a podle kyselosti rajčat)
1 hrnek (240 ml) smetany, 31%
nastrouhaný parmezán podle chuti
2 ČL čerstvé bazalky, nasekané najemno
500 g oblíbených těstovin (např. penne, tagliatelle, fussili, apod.)
POSTUP:

Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme.
Ve středně velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibule a smažíme cca 15 minut za pravidelného míchání, aby se cibule nespálila. Přidáme česnek, promícháme, smažíme cca 1 minut.
Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, vmícháme cukr podle chuti (začneme s měnším množstvím a přidáváme, až ho uzpůsobíme naší chuti).
Za občasného míchání vaříme bez pokličky 30 minut.
Sundáme z plotny a ponorným mixérem několikrát zapulzujeme, abychom v omáčce neměli velké kusy krájených rajčat. Ale pozor - ne zase tak, aby byl z omáčky krém.
Vmícháme smetanu.
Podle chuti vmícháme parmazán, případně dosolíme, dopepříme nebo ještě dosladíme. Vmícháme bazalku a těstoviny, řádně promícháme a podáváme.