kuřecí
Plněné lilky s kuřecími paličkami.
Na 4 porce potřebujete: 2 lilky, 3 rajčata, 2 mrkve, 100 g parmezánu, sůl a pepř, 200 ml bílého jogurtu, grilovací koření, 4 kuřecí paličky, 100 ml zakysané smetany, svazek pažitky.
Rozpalte troubu na 180 stupňů Celsia, budete do ní postupně přidávat části večeře. Kuřecí paličky omyjte a v misce obalte v marinádě z jogurtu, koření, špetky soli a pepře. Přeneste je do pekáčku a nechte je v troubě minimálně 45 minut péct.
Pak přichází na řadu lilky. Omyjte je, podélně rozpulte, nasolte dužinu a dejte je do trouby na 20 minut vypotit. Poté je vyndejte, vnitřek vyřízněte a vydlabané lilky naplňte směsí z malých kostiček rajčat, mrkve a strouhaného parmezánu. Vraťte na 15 minut do trouby dopéct a podávejte! Nezapomeňte k paličkám a lilkům přidat dip ze zakysané smetany a sekané pažitky!
plněné brambory:
		Uvaříme si libovolný počet brambor( samozřejmě v osolené vodě). Ale ne uplně do měka. Po vyndání z vody každou přepulíme a trochu vnitrku vydlabeme.
		Náplň 1:
		Smícháme nivu, lučinu, pažitku, jarní cubulku a trochu tymiánu soli a pepře.
		Náplň 2: 
		Smícháme nastruhaný eidam, pomazánkové máslo, chilly, sladkou papriku, pepř a sůl.
		Naplníme brambory libovolnou náplní a zasypeme sýrem. Pečeme v předehřáté troube asi 10 minut na 200°C. 
		Schválně neuvádím množství jednotlivých surovin každý su může udělat kolik porcí chce, všeho dávejte podle chuti.
MUSAKA
		INGREDIENCE:
		1 Kg očištěných lilků nakrájených podélně na plátky
		3 a půl lžičky soli
		150 ml olivového oleje
		2 Kg vykostěné jehněčí kýty očištěné od tuku a nakrájené na kostičky
		1 velká nasekaná cibule
		450 g nasekaných masitých rajčat bez slupky a jader
		3 lžíce čerstvé nasekané petrželky
		půl lžičky skořice
		půl lžičky strouhaného muškátového oříšku
		150 ml červeného vína
		50g strouhaného parmezánu
		pepř
Bešamelové pěna:
			600 ml mléka
			1 bobkový list
			6 kuliček černého pepře
			1 snítka petržele
			1 malá cibule nakrájená na čtvrtky
			2 hřebíčky
			60 g másla
			60 g hladké mouky
			2 vejce, žloutek a bílek zvlášť
			30 g strouhaného parmezánu
POSTUP:
			Lilky naskládáme do velkého cedníku, zasypeme třemi lžičkami soli a necháme půl hodiny odstát. 
			Mezitím si ve velkém kastrolu rozpálíme dvě lžíce oleje a na prudkém ohni v něm osmahneme jehněčí a nasekanou cibuli mírně do hněda. Přidáme rajčata, petrželku, koření, červené víno, zbytek soli, trochu pepře a uvedeme do varu. Na mírném ohni vaříme bez pokličky půl hodiny.
Odstáté plátky lilků opláchneme studenou vodou, necháme okapat, osušíme ubrouskem. V několika dávkách lilky opékáme na zbývajícím oleji do zlatova, pak je vyjmeme a položíme na ubrousek.
Vrstvy musaky složíme do velké zapékací mísy, nebo do pekáčku o obsahu čtyř litrů, ale o výšce jen 6 centimetrů. Což není až tak nutné, je to proto aby se dobře vyjímala ven. Dno nádoby pokryjeme čtvrtinou lilků, na něj navrstvíme třetinu masa a posypeme třetinou parmezánu. Všechny vrstvy ještě dvakrát zopakujeme, nahoře skončíme vrstvou lilku.
Předehřejeme troubu na 190 stupňů. NA bešamelovou pěnu smícháme v kastrolu mléko, bobkový list, kuličky pepře, petrželku, cibuli a hřebíček. To vše uvedeme do varu. Pak kastrol odstavíme, zakryjeme a odložíme stranou. Mezitím musaku pod pokličkou nebo folií ohříváme hodinu v troubě.
Mléko přecedíme, v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a na mírném ohni během minuty osmahneme. Postupně přimícháme mléko, za stálého míchání uvedeme do varu a vaříme tak dlouho, až omáčka zhoustne. Pak snížíme teplotu a za častého míchání povaříme na mírném ohni tři minuty.
Odstavíme kastrol z plotny a do omáčky postupně vmícháme žloutky. V míse ušelháme z bílků tuhý sníh. Čtvrtinu bílků zašleháme do omáčky, pak opatrně přidáme i zbytek.
Musaku odkryjeme a zalijeme bešamelovou pěnou. Posypeme parmezánem a dáme ještě na půl hodiny do trouby. Pečeme dokud horní vrstva nenabude a nezbarví se do zlatova.
Musaku nakrájíme na adekvátní porce, ozdobíme (například snítkami petrželky) a podáváme s pečivem řeckého typu, nebo s teplým pita chlebem. Vhodná příloha je zeleninový salát.
Těstoviny s tuňákovými kuličkami
			Na tuňákové koule potřebujete jen konzervu tuňáka, vajíčko a strouhanku. Vytvoříte kuličky a opečete na suchu. Přídáte rajčatovou omáčku a voalaaa 
kuřecí enchiladas
			PŘÍPRAVA: 45 minutVAŘENÍ: 30 minutPOČET PORCÍ: 6-8
			kuřecí enchiladas
SUROVINY:
1/2 kuřete
				2 menší cibule
				4 PL oleje
				4 stroužky česneku, utřeného
				1/4 ČL mletého chili
				1 ČL cukru
				3/4 ČL soli
				3 ČL římského kmínu
				1 konzerva krájených rajčat (400 g)
				1 malá konzerva rajčatového protlaku (1/4 hrnku)
				1/2 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
				300 g sýra (chedar, eidam), nastrouhaného
				pšeničné tortilly, 6 - 8ks (vel. 10"- 25 cm)
				POSTUP:
Kuře uvaříme ve vodě, necháme vychladnout a obereme. Kůži a kosti vyhodíme, a libové maso nakrájíme na malé kousky (roztrháme).
				Na pánvi nebo menším kastrolu rozehřejeme olej a na nižším studni osmažíme cibuli až zesklovatí a začne chytat světle hnědou barvu (15 - 20 minut).
				Přidáme česnek a míchejte, asi 1 - 2 minuty, aby se česnek nespálil.
				Přidáme cukr, římský kmín, chili, promícháme, a po 1 - 2 minutách sundáme z plotny.
				Přidáme krájená konzervovaná rajčata, koriandr a protlak.
				Nalijeme do mixéru a několikrát zapulzuje (5 - 8 krát), až je omáčka hladší.
				Odložíme asi 1/2 hrnku omáčky stranou a do zbytku zamícháme nakrájené kuře a 200 g sýra.
				Zapékací mísu vymažeme 2 PL omáčky.
				Na tortilly rovnoměrně rozprostřeme masovou směs a srolujeme. Vložíme do zapékací formy.
				Jakmile máme všechny tortilly naplněné a v zapékací míse, nalijeme na ně zbytek omáčky a rovnoměrně ji rozprostřeme. Zapékací mísu přikryjeme poklopem, nebo alobalem.
				Vložíme do vyhřáté trouby na 250°C a pečeme cca 15 - 20 minut.
				Po 15 - 20 minutách víko nebo alobal sundáme a tortilly posypeme zbylým sýrem.
				Na ozdobu na ně můžeme také nasypat nakrájenou zelenou cibulku.
				Pečeme otevřené dalších 5 minut, dokud sýr nerozteče.
{ řecká } musaka
				PŘÍPRAVA: 60 minutVAŘENÍ: 60 minutPOČET PORCÍ: 6
				{ řecká } musaka
SUROVINY:
2 lilky (cca 500 g celkem)
					1 ČL soli, na osolení lilků
					5 PL oleje, na pomazání lilků
					1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
					2 PL oleje
					500 g mletého hovězího masa
					2 stroužky česneku, utřeného
					1 ČL sušeného oregana
					2 ČL sušené bazalky
					1/4 ČL mleté skořice
					1 ČL soli
					1/4 ČL mletého černého pepře
					1 konzerva krájených rajčat (400 g)
					1/4 hrnku rajčatového protlaku (60 ml)
					2 PL másla (30 g)
					2 PL hladké mouky
					1 1/2 hrnku mléka (350 ml)
					150 g strouhaného sýru (např. eidam, gouda)
					cca 800 g syrových brambor, oloupaných a nakrájených na cca 8 mm plátky
					POSTUP:
Mezitím na 2 PL oleje osmažíme cibuli dozlatova, přidáme česnek a smažíme jen asi další minutu.
					K cibuli přidáme mleté maso a rychle orestujeme, asi 5 minut. Přidáme koření, tedy oregano, bazalku a skořici; zalijeme rajčaty a protlakem a přiklopíme pokličkou. Vaříme na středním stupni 45 minut.
					Zatímco se masová směs vaří, připravíme si lilky.
					Troubu předehřejeme na 180°C.
					Na dva pečící plechy rozprostřeme pečící papír.
					Lilky nakrájíme na cca 8 mm plátky, potřeme olejem a rozložíme na plechy. Dostatečně osolíme a dáme péct do trouby na cca 10 minut.
					Po upečení je necháme vychladnout.
					Dále si připravíme bešamel.
					Máslo rozehřejeme v menším kastrolu nebo pánvi a za stálého míchání přidáváme mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji mlékem a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí.
					Do bešamelu vmícháme polovinu nastrouhaného sýra, tedy cca 75 g, zbytek si necháme na posypání.
					Jakmile je masová směs uvařená, dochutíme ji solí a pepřem (cca 1 ČL soli a 1/4 ČL pepře).
					Předehřejeme troubu na 180°C.
					Olejem lehce vymažeme zapékací mísu velikosti 20 x 20 cm (nebo podobně velkou) a začneme vrstvit tak, abychom měli 2 vrstvy lilku, brambor i masa.
					Na dno vyskládáme lilek, na něj brambory a na ně polovinu masové směsi, opět lilek, brambory a maso. Jako poslední nalijeme na maso bešamel.
					Mísu přikryjeme alobalem tak, aby nikde nebyla žádná škvírka.
					Pečeme 45 minut.
					Po 45 ti minutách alobal odstraníme, posypeme zbylým sýrem a pečeme dalších 15 minut odkryté nebo dokud sýr nebude mít zlatavou barvu. (Můžeme i na 5 minut dát pod gril).
italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou
					PŘÍPRAVA: 15 minutVAŘENÍ: 45 minut
					celkem: 1 hodinu
POČET PORCÍ: 6-8
					italské rizoto s kuřecím a karamelizovanou cibulkou
SUROVINY:
1 ½ PL olivového oleje
						1 středně velká cibule, nakrájená na plátky
						Špetka cukru
						5 hrnků (1,2 l) kuřecího vývaru
						2 hrnky (480 ml) vody
						3 kuřecí prsa
						4 PL (56 g) másla
						¾ ČL soli
						2 stroužky česneku, lisovaného
						2 hrnky (400 g) rýže Arborio
						1 hrnek bílého vína (volitelné)
						60 g strouhaného parmazánu
						1 ČL čerstvě vymačkané citronové šťávy
						2 PL nasekané čerstvé petrželky
						2 PL nasekané čerstvé pažitky
						mletý černý pepř - podle chuti
						POSTUP:
Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme cibuli a cukr a promícháme.
						Za občasného míchání necháme smažit na středním stupni, dokud nezíská zlatavou barvu a není zkaramelizovaná.
						Vyndáme na talíř a odložíme.
						Ve středně velkém hrnci přivedeme k varu 2 hrnky (480 ml) vody, spolu s 1 PL olivového oleje, osolíme, opepříme a vaříme, dokud není kuře hotové (cca 20 minut). Uvařené kuře vyndáme a odložíme stranou.
						Do hlubokého hrnce dáme 2 ČL (26 g) másla a necháme rozpustit na mírném stupni. Přidáme česnek a vaříme cca 30 minut. Přidáme rýži a za stálého míchání ji osmažíme, dokud nebude průhledná, cca 3 minuty.
						Přidáme víno a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně vstřebává, asi 2-3 minuty.
						Postupně přidáme 1 hrnek vody a za stálého míchání počkáme, dokud se úplně nevstřebá. Takto opakujeme se zbývajícími 4 hrnky.
						Jakmile je rýže uvařená, přidáme ¾ hrnku (180 ml) horkého vývaru, ve kterém jsme uvařili kuře. Řádně promícháme a vaříme na mírném stupni, dokud nezíská rizoto krémovou konzistenci, asi 3 minuty.
						Vmícháme parmazán.
						Sundáme z plotny, přikryjeme pokličkou a necháme stát cca 5 minut.
						Mezitím nakrájíme/natrháme kuřecí prsa na kousky.
						Do rýže vmícháme kuře, cibuli, 2 PL (28 g) másla, citronovou šťávu, petrželku a pažitku.
						Dochutíme solí a pepřem.
						Pokud je rizoto moc suché, můžeme přidat další 3/4 hrnku (180 ml) kuřecího vývaru.
těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou
						PŘÍPRAVA: 10 minutVAŘENÍ: 30 minutPOČET PORCÍ: 8
						těstoviny s rajčatovo-smetanovou omáčkou
SUROVINY:
2 PL olivového oleje
							2 PL (30 g) másla
							1 střední cibule, nakrájená nadrobno
							4 stroužky česneku, utřeného
							2 konzervy krájených rajčat (á 400 g)
							1 ČL soli (plus podle chuti)
							1/2 ČL čerstvě mletého pepře
							1/2 ČL cukru (nebo podle chuti a podle kyselosti rajčat)
							1 hrnek (240 ml) smetany, 31%
							nastrouhaný parmezán podle chuti
							2 ČL čerstvé bazalky, nasekané najemno
							500 g oblíbených těstovin (např. penne, tagliatelle, fussili, apod.)
							POSTUP:
Těstoviny uvaříme podle návodu, scedíme.
							Ve středně velkém hrnci rozehřejeme máslo s olejem, přidáme cibule a smažíme cca 15 minut za pravidelného míchání, aby se cibule nespálila. Přidáme česnek, promícháme, smažíme cca 1 minut.
							Přidáme rajčata, osolíme, opepříme, vmícháme cukr podle chuti (začneme s měnším množstvím a přidáváme, až ho uzpůsobíme naší chuti).
							Za občasného míchání vaříme bez pokličky 30 minut.
							Sundáme z plotny a ponorným mixérem několikrát zapulzujeme, abychom v omáčce neměli velké kusy krájených rajčat. Ale pozor - ne zase tak, aby byl z omáčky krém.
							Vmícháme smetanu.
							Podle chuti vmícháme parmazán, případně dosolíme, dopepříme nebo ještě dosladíme. Vmícháme bazalku a těstoviny, řádně promícháme a podáváme.