KUŘE PĚTI VŮNÍ S CITRONEM
Ingredience:
2 citrony
3 lžíce světlého třtinového krupicového cukru
kousek zázvoru velikosti ořechu, nastrouhaný (loupat nemusíte)
2 stroužky česneku, rozdrcené
5 lžic sójové omáčky
½ lžičky čínského koření pěti vůní (badyán, fenykl, hřebíček, skořice, sečuánský pepř)
střik suchého sherry nebo suchého bílého vína
4 kuřecí stehna či 8 kuřecích paliček
sůl a pepř
Příprava jídla:
1. Šťávu z jednoho citronu vymačkejte a druhý nakrájejte na plátky. Dejte je do velkého silného plastového sáčku spolu se všemi ostatními přísadami včetně masa. Protřepte a uzavřený sáček nechte v chladu odležet minimálně deset minut, ale klidně i do druhého dne – v tom případě samozřejmě v lednici.
2. Gril nebo troubu rozpalte na nejvyšší teplotu, případně si připravte venkovní gril. Maso vyjměte z marinády, oklepejte je a grilujte anebo pečte asi dvacet minut; prvních deset minut kuřecí stehna občas potírejte zbylou marinádou. Čas od času maso otočte, aby bylo stejnoměrně propečené a zlatohnědé.
3. Podávejte nejlépe s novými bramborami a salátovými listy.
Masitá změna: Stejným způsobem můžete naložit a opéct i libové vepřové maso (plátky kýty nebo očištěné kotlety bez kosti). V tom případě ho ale už nepotírejte zbylou marinádou.
Sladká obměna: Namísto cukru se dá použít tekutý med. Maso jím pokapejte anebo potřete a pak vložte do sáčku s ostatními ingrediencemi.
